Et Liv i Trivsel

Binyretræthed – sygdommen med det misvisende navn

Binyretræthed handler altså ikke om, at dine binyrer er blevet trætte. Som regel ikke i hvert tilfælde. Hvad det så handler om, vil du finde ud af ved at læse dette indlæg. Du vil også finde ud af, hvad der så kan gøres, hvis du lider af disse “ikke-trætte” binyrer. 

Hvad er binyretræthed

Jeg har allerede sagt det, det handler ikke om binyrer, der er blevet trætte, hvorfor så fortsætte med at bruge betegnelsen?

Det enkle svar er, fordi det er lettere end den mere korrekte betegnelse HPA akse dysfunktion. Binyrebarktræthed bruges også som betegnelse for tilstanden. Den er mere korrekt end binyretræthed, fordi det er binyrebarken, der er involveret, men trætheden er stadig misvisende. Betegnelsen binyretræthed kan siges at være en populærbetegnelse for sygdommen og den er altså ikke en egentlig diagnose for en sygdom. På trods af dette holder jeg fast i at bruge betegnelsen her.

Symptomer som ses ved binyretræthed er:

  • Vedvarende træthed / stort søvnbehov
  • Svært ved at komme op om morgenen / træt om eftermiddagen
  • Mangel på energi / det daglige arbejde kræver stor anstrengelse
  • Bruger kaffe/koffein for at holde dig i gang
  • Trang til sukkerholdige fødevarer
  • Trang til salte fødevarer.
  • Hukommelsesbesvær
  • Koncentrationsbesvær / svært ved at bevare overblikket / hurtig stresset
  • Kroniske smerter
  • Nedsat evne til at komme sig efter sygdom
  • Tilstedeværelse af inflammatoriske tilstande som fx tarmsygdom og gigt
  • Mindre lykke og livsglæde
  • Nedsat sexlyst

Symptomlisten er lang, og nogle angiver endnu flere symptomer.  Symptomerne overlapper i høj grad med  symptomer for ME og kronisk træthedssyndrom. Derudover er der også sammenfald med symptomer i forbindelse med stress og udbrændthed. Langvarig stress kan siges at være årsagen til binyretræthed.

Hvad har binyretræthed med HPA dysfunktion at gøre?

Betegnelsen binyretræthed er som nævnt ikke en klinisk diagnose. Betegnelsen kan siges at være uheldig, fordi  binyretræthed fejlagtigt kan forbindes med en ændret funktion af binyrerne. Dette er oftest ikke tilfældet. Det, der er påvirket, er samspillet mellem hyphothalamus (den nederste del af mellemhjernen), hypofysen (en lille kirtel lige under hypothalamus) og binyrerne. Med de engelske/latinske ord for de involverede organer bliver forkortelsen for kommandovejen HPA-aksen. HPA-aksen er altså den kommandovej, der styrer binyrernes produktion af hormoner. Det er  problemer i kommandovejen snarere end i binyrerne, når der tales om binyretræthed. 

Binyrerne kan miste deres funktionsevne

Binyretræthed skyldes ikke en ændret funktion af binyrerne. Er det produktionen af hormoner fra binyrerne, der er påvirket, tales der ifølge sundhed.dk om binyrebarksvigt. Sygdommen skyldes et svigt i binyrebarkens produktion af de to hormoner, kortisol og aldosteron (primær binyrebarksvigt) eller den skyldes manglende signal fra hypofysen til binyrerne (sekundær binyrebarksvigt). Sekundær binyrebarksvigt er således sammenlignelig med binyretræthed forstået som en HPA dysfunktion. Primær binyrebarksvigt kaldes også for Addison sygdom.

Ifølge sundhed.dk er symptomerne ved binyrebarksvigt som regel:

  • Mørkere hud (hyperpigmentering) end forventet, samt at ar og rynker ofte vil være påfaldende mørke. Ses kun ved primær binyrebarksvigt
  • Man føler sig svag, har mangel på energi og udholdenhed og mindre styrke i musklerne
  • Mangel på appetit og man taber sig
  • Smerter i maven, kvalme, opkastninger
  • Smerter i led og muskler
  • Svimmelhed. Man har ofte lavt blodtryk, som kan være med til at forklare dette fænomen
  • Saltmangel (lavt natrium i blodet)
  • Tør og kløende hud hos kvinder
  • Irritabilitet og andre psykiske forandringer er ikke usædvanligt
  • Tab af eller nedsat seksuel lyst hos kvinder
  • Børn får let lavt blodsukker

Hvordan der testes for binyrernes funktionsevne er også beskrevet på sundhed.dk.

Min tilgang til binyretræthed

Har du stærke symptomer på binyretræthed eller mistanke om, at dine binyrer ikke fungerer, som de skal, er det meget vigtigt at få det undersøgt og få den nødvendige behandling.

Behandling af de underliggende årsager med energifrigørende psykoterapi kan foregå sideløbende.

Kommer du til mig med denne sygdom, vil jeg altid tage udgangspunkt i dine aktuelle symptomer, eventuelle kliniske fund og sygdomshistorie. En diagnose er ikke en forudsætning, men er der en diagnose eller kliniske fund inddrages de selvfølgelig.

Ved at anvende METAsundhed og analyseværktøjet den psykosomatiske traumemodel vil vi arbejde os hen til en forståelse af årsagen til dine symptomer. METAsundhed og den psykosomatiske traumemodel kan du læse om i blogindlægget METAsundhed – krop og sind arbejder sammen.

Den snigende træthed - historien om frøen

Det, der kan være rigtig svært ved symptomer som træthed og manglende energi, er, at de kommer snigende. Problemet ved “snigende” symptomer er, at vi har svært ved at erkende dem. Der er en historie om frøer der siger, at hvis du putter en frø i en gryde kogende vand hopper den op. Putter du frøen i koldt vand, som du derefter varmer op, bliver frøen i vandet og lader sig koge ihjel. Jeg vil helst tro, at vi med vores veludviklede hjerner er meget klogere end frøer, men jeg er langt fra sikker. Vores hjerne fungerer nemlig meget ved at sammenligne. Jeg ved for eksempel, at jeg er ret lille med mine 162 cm, fordi jeg tydeligt erfarer det, når jeg står ved siden af mennesker, der er 180 eller sågar 195. Skal jeg vurdere min træthed, vil jeg som udgangspunkt sammenligne den med trætheden i den nære fortid. I den sammenligning giver træthedsfornemmelsen ikke anledning til bekymring, for den er ca. ligesom i går og i forgårs. Vi har altså svært ved at erkende, når vi er på vej ad en nedadgående glidebane. Det samme gør sig selvfølgelig også gældende, når vi er på en opadgående kurve. Prøv engang at stil dig foran spejlet før og efter en tur i fitnesscentrets træningsmaskiner. Kan du se forskel? Nej vel. Du er nødt til at ty til før og efter billeder, kropsmålinger etc.  

Giv din træthed og energi et serviceeftersyn

Hvad skal du gøre, hvis du efter at have læst historien om frøen ovenfor, tænker, at du måske er lidt “frøagtig” i forhold til din træthed og mangel på energi?

Svaret er, at du skal finde et gammelt billede af dig frem. Altså ikke nødvendigvis i bogstavelig forstand. Men tænk tilbage engang. Var du anderledes på et tidspunkt? Var der engang, hvor du ikke altid var træt og skulle kæmpe dig igennem hverdagen med stimulanser og rå viljestyrke? Hvis det er helt tåget at få fat i disse erindringer, så spørg dine nærmeste. De ved ofte besked. 

Dine nærmeste vil måske også i samme åndedrag fortælle dig, at du nu også lige skal huske at tænke på, at du er blevet 15 år ældre og derfor ikke kan forvente at have så meget energi, og at vi bliver trættere med alderen. Det er der måske noget om, men jeg tror mest af alt, at vi bruger det som en dårlig undskyldning for ikke at tage os ordentligt af os selv (hvilket også er sindssygt hårdt, når man er træt og flad på energi). Men de findes altså de mennesker, der på mystisk vis sprudler af energi på trods af tidens taxameter. Tænk bare på Ole Henriksen. Han er jo så energisk, at det næsten ikke er til at holde ud. Ergo er det ikke en naturlov, at vi bliver trætte og energiforladte med alderen.

Hvordan forløber behandlingen?

At finde forklaringerne på dine symptomer er kun første step. Andet step er behandlingen. De behandlingsmetoder, jeg bruger, består af forskellige energifrigørende teknikker. Det, der behandles på, er det, jeg kalder traumer. Mit traumebegreb er anderledes, end det du sikkert forstår ved et traume. Det har jeg skrevet om i blogindlægget Traumer er meget mere og meget mindre end bilulykker og overfald. Traumerne er det, der har skabt den ubalance i sindet, som har medført fysiske symptomer og sygdom.

Du vil også, hvis du har overskud til det, blive introduceret til at bruge nogle af disse energifrigørende og traumeforløsende teknikker selv.

Derudover vil andre tiltag, som kan støtte op om en positiv forandring i din tilstand, blive inddraget. Det gælder nemlig på mange fronter at støtte og tilvejebringe den forandring, du ønsker.

Hvilke ubalancer i sindet giver binyretræthed?

I METAsundhed og den psykosomatiske traumemodel kædes fysiske symptomer sammen med ubalancer i sindet. Det betyder ikke, at du enten er hysterisk eller hypokonder. Men det betyder, at der er en ubalance i sindet, der trænger til at blive kigget på. Hvilke ubalancer der kan være tale om, vil jeg på et generelt plan fortælle lidt om her. I terapi vil det blive specifikt i forhold til dit liv og dine specifikke symptomer.

Det symptom, jeg synes er hovedsymptomet i binyretræthed, er træthed og/eller manglende energi. Træthed og manglende energi er måske to sider af samme sag. Jeg oplever dem som  forskellige, og synes, at det giver nogle interessante aspekter, men det skal ikke være emnet lige nu. I det følgende dækker træthed begge tilstande. I METAsundhed er temaerne for træthed det samme uanset om trætheden ses i forbindelse med binyretræthed, ME eller kronisk træthedssyndrom.

Temaerne i METAsundhed, når vi taler om binyretræthed, er flere, men samlet i et overordnet tema handler det om at bevæge sig i den forkerte retning. Du kan godt se “din vej” og går den, men noget kommer hele tiden i vejen, så du ryger af den rette vej. Det handler altså rigtig meget om retning og vej: at stå i et dilemma i forhold til dette, følelsen af at stå i et vadested, at have satset på den forkerte hest og lignende tvivl om retning og beslutninger. Er det på et dybere eksistentielt plan, kan det føles, som om du har mistet dig selv, eller stiller spørgsmål ved, hvad din sande vej er.

Binyretræthed handler om vigtige og dybe temaer i vores liv. Desværre temaer, som vi ikke altid er gode til at give opmærksomhed, når vi er hvirvlet ind i hverdagens til tider alt for hektiske program, og mere eller mindre ubevidst kommer til at følge hovedstrømmen eller bare gøre det, der forventes af os.

Kuren mod at undgå binyretræthed er at blive bedre til at mærke efter, hvad det er, du vil. Hvad det er, “der får dit hjerte til at synge”?. Du synes måske dette spørgsmål er uvant, urealistisk eller unødvendigt, afhængigt af, hvordan du er skruet sammen. Sandheden er, at vi kan være virkelig veltrænede i ikke at give sindet den opmærksomhed og stille os selv dette vigtige spørgsmål. Hvis det er tilfældet, må der også gøres en indsats her for at lukke op for flere sider af det at være menneske.

Et andet aspekt i det at gå i den retning, der føles rigtig for dig, er, at noget forhindrer dig i det. Du ved måske godt, at det du gør lige nu føles forkert, men du kan ikke få dig selv til at gøre det, du godt ved er rigtigt. Disse forhindringer skal selvfølgelig også bearbejdes for at slippe af med binyretrætheden.

Hvis du lige nu synes, det hele  virker lidt uforståeligt eller  uoverskueligt, så fortvivl ikke. Jeg forstår det godt, hvis det lige skal synke ind. Kigger du rundt på bloggen, har jeg skrevet flere blogindlæg, der forklarer alt det her nærmere.

Hvis du synes, at alt det krop-sind noget lyder lidt for mærkeligt, og ikke tror, at noget du har fejlet længe og betragter som kronisk, kan helbredes, kan du prøve at læse min E-bog. Her kommer jeg lidt omkring noget af det, og jeg forklarer lidt om, hvordan du kan blive viklet ind i dit liv, så det faktisk er svært at se, hvad der er op og ned. E-bogen finder du her.

Vil du vide, om jeg er i stand til at hjælpe dig, eller har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig. Du kan komme i kontakt med mig her.,